Niksi-Pirkka sticker

Tunnistatko parhaan pohjan talvijuoksukengälle?

Talven juoksulenkit muuttuvat helposti pikaluisteluksi. Talvijuoksukengät tuovat menoon rentoutta, pitoa ja tehoa.

1. Parhaat pohjat talviliukkaille

Talven lenkeille jalkaan ei kannata sujauttaa kesäsäillä hyväksi havaittua jalkineparia. Hyvät talvijuoksukengät tunnistaa parhaiten pohjan voimakkaasta ja korkeasta kuvioinnista sekä karkeasta pinnasta. Kun ulkopohjassa on riittävästi rosoa ja muotoa, kenkä pitää paremmin.

2. Mistä pito tulee?

Kesä- ja talvijuoksukenkien pohjamateriaaleissakin on eroja. Talvikäyttöön tarkoitetun lenkkarin pohjamateriaali on pehmeämpää, eikä se kovetu niin helposti pakkasellakaan. Näin pohja säilyttää paremmin pito-ominaisuutensa.

3. Nastat alle peilijäällä

Kun tienpinta on peilijäässä, tarvitaan traktorimaisen pohjakuvion lisäksi hiiliteräksisiä nastoja. Ne pureutuvat lumeen ja jäähän, jolloin meno pysyy rentona ja liukastumisriski vähenee.

Nastakenkää voi käyttää jo alkusyksystä, koska sillä voi juosta myös paljaalla asvaltilla. Älynastat tunnistavat kovan alustan ja painuvat kumipohjan sisään.

4. Nastoitus vauhdin mukaan

Urheiluliikkeet myyvät kenkämalleja, joissa on erilaisia nastakuviointeja. Myyjältä kannattaakin varmistaa, että nastoitus soveltuu juuri omaan etenemistyyliin: Vauhdikkaassa juoksussa nastoja tarvitaan erityisesti jalkineen päkiän alueella, rennommin etenevä puolestaan hyötyy pohjan tasaisesta nastoituksesta. Löydät Intersportin talvijuoksukengät myös verkkokaupasta.

5. Suojaa tuuleen ja tuiskuun

Hyvä talvijuoksukenkä suojaa jalkaa pakkaselta ja lumelta. Tekninen kalvo, kuten Gore-Tex, hengittää ja estää lunta ja vettä kulkeutumasta kengän sisään. Notkeampaa kenkää halajava valitsee mallin, jossa päällisenä on ohuempi vedenpitävä verkkorakenne.

6. Talvijuoksukengät ja sukkakaveri

Hyvän kengän kaveriksi kannattaa hankkia teknistä materiaalia olevat pitkävartiset juoksusukat. Ne istuvat napakasti ja pitävät jalan kuivana sekä lämpimänä. Erillisillä nilkkasuojilla voi tehokkaasti estää lunta tunkeutumasta kengän suuaukosta.

Asiantuntijana Jani Tukia Intersportista.

JULKAISTU   12.11.2022TEKSTI   Tuomas LehtonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?