Pieni suuri teko: Kauppias tutustui Sininauhan asiakkaisiin ja sai heidät puhumaan "meidän kaupasta"

– He kohtaavat ennakkoluuloja kaikkialla, kaupassani he saavat normaalia kohtelua, Porin K-Supermarket Antinkadun kauppias Jonatan Jarkia linjaa. Kauppiaan ennakkoluulottomuus on luonut naapurisovun Sininauhan palvelupisteen lissulaisten kanssa ja heitä pitämään kauppaa rauhoitettuna alueena.

Porin K-Supermarket Antinkatua vastapäätä sijaitsee Sininauhan palvelupiste Lissu Social Club, tuttavallisemmin Lissu. Sen ovet ovat avoinna kaikille, sekä selvin päin oleville että päihtyneille. Kun Jarkia aloitti K-Supermarketin kauppiaana kaksi vuotta sitten, häntä varoiteltiin palvelupisteen läheisyydestä aiheutuvista häiriöistä kaupalla.

"Minulta välillä vieläkin kysellään, että miten pärjään naapureideni kanssa. Kyselijöille olen vastannut ihmetellen, että pärjään heidän kanssaan oikein hyvin", Jarkia kertoo.

Avointa vuoropuhelua

Jarkia päätti heti alussa lähestyä uusia naapureitaan omalla tavallaan. Hän vieraili Lissu Social Clubilla esitelläkseen itsensä, tutustuakseen palvelupisteen kävijöihin ja toivottaakseen heidät tervetulleeksi kauppaansa.

"Menin rohkeasti Lissulle, tutustuin heihin ja muodostin omat mielipiteeni. Minut otettiin avosylin vastaan ja minuun haluttiin vastavuoroisesti tutustua paremmin", kauppias kertoo.

"Jonatan tiesi miten lähestyä meitä. Luottamus lähti heti ensitapaamisesta rakentumaan", Lissu Social Clubin työntekijä Katja Saraketo kertoo.

Kauppiaan vierailun jälkeen yhteistyö naapureiden kesken on jatkunut vilkkaana puolin ja toisin.

"Jos meillä on asiaa tai ongelma, niin voimme mennä Lissulle siitä keskustelemaan ja purkamaan tilannetta. Autamme puolestamme lissulaisia esimerkiksi tapahtumien järjestelyissä", kauppias summaa.

Jarkia käy säännöllisesti Lissulla kyläilemässä ja on usein kutsuvieraana syntymäpäivillä ja Lissun muissa tapahtumissa. Samalla kaupalta tarttuu usein mukaan tuliaisiksi tuotteita, jotka ovat vaarassa päätyä hävikkiin.

"Lissulaisia on aina mukava nähdä ja vaihtaa kuulumisia. Ja toisaalta myös kysellä, jos jotakuta ei ole vähään aikaan näkynyt, että missä hän mahtaa olla."

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan

Lissulaisista on tullut K-Supermarket Antinkadun vakioasiakkaita. Kauppiaan avoimuus ja tasapuolisuus on heijastunut myös kaupan henkilökunnan asenteisiin. Se, että lissulaiset kohdataan kaupassa yhdenvertaisina, merkitsee heille paljon.

"Jonatanin kaupassa olen saanut sen, mitä olen toivonut koko elämäni. Kaupan henkilökunta puhuu minulle kuin ihmiselle", lissulainen Eve Vuori sanoo.

"Kaupassa on ihanat työntekijät. Minulla olisi kauppa lähempänäkin kotia, mutta tulen ennemmin tänne", lissulainen Nina Ojala jatkaa.

Meno K-Supermarket Antinkadulla onkin rauhoittunut selvästi kahden vuoden aikana. Lissulaisten keskuudessa kaupasta on tehty rauhoitettu alue ja kaupalla törttöilystä annetaan yhteisön sisällä palautetta.

"Lissulaiset tuntevat, että heihin luotetaan ja he haluavat olla luottamuksen arvoisia. Jonatanin kaupasta on tullut meidän kauppa. Katsomme osaltamme sen perään ja pidämme huolta", Saraketo kertoo.

"Meillä on naapurissa iloinen ja sydämellinen porukka, josta on ollut meille paljon enemmän hyötyä kuin haittaa. Olen iloinen, että he ovat naapureinamme", Jarkia sanoo.

*Jonatan Jarkia on toiminut Porin K-Supermarket Antinkadun kauppiaana vuodesta 2022. Vuonna 2023 hän otti luotsattavakseen myös Porin K-Market Hyveläntien. *

JULKAISTU   16.10.2024

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?