Pieni suuri teko: Hyvään asiakaspalveluun ei aina tarvita sanoja

– Petri on hioutunut tähän asiakaspalveluun. Hänen eleensä ovat niin helposti luettavia, että siihen on helppo lähteä mukaan, K-Rauta Äänekosken ja Saarijärven kauppias Jani Korhonen kertoo.

Viittomakieliselle Petri Lehtoselle kausityö K-Raudoissa sopii – kun on kesät töissä, niin talvella on mahdollisuus matkusteluun.

Lehtonen on työskennellyt Korhosen molemmissa K-Raudoissa varastotyöntekijänä 22 vuotta. Työpäivät koostuvat asiakaspalvelusta ja varaston ylläpidosta. Hän on erityisen tunnettu siitä, että hän hoitaa asiakastilanteet alusta loppuun ja on tarkka varaston siisteydestä.

– Tykkään varastohommista ja järjestellä tavaroita. Palvelen asiakkaita aina hymyssä suin, se on ihan parasta, Lehtonen kuvaa työnsä parhaita puolia. – Pepe pätkii laudat, laittaa auton kyytiin ja auttaa viimeiseen asti. Ja joka kerta hymyilee lopuksi. En ole pahaa sanaa miehestä kuullut ikinä, K-Rauta Äänekosken vakioasiakas Kai Pölkki kehuu.

Viestit kulkevat viittomalla ja eleillä

Lehtonen keskustelee varsin sujuvasti asiakkaiden ja työkavereiden kanssa käsien liikkeillä ja kasvojen eleillä. Hän on myös hyvä lukemaan huulilta. Kynä ja paperia otetaan avuksi, kun on tarvetta selvittää asiaa laajemmin tai kun asia on uusi. Osa käyttää myös tukena puhelinsovelluksia, jotka kääntävät sanat tekstiksi. Kun Lehtonen kohtaa asiakkaan, hän tervehtii leveällä hymyllä ja viittoo käsillään.

– Useimmat asiakkaat ovat tuttuja ja tietävät, että olen kuuro. He viittoilevat minulle ja näyttävät sormilla, kuinka monta kappaletta tarvitsevat mitäkin lautatavaraa. Vieraiden kanssa viestiminen ottaa vähän enemmän aikaa, Lehtonen kertoo.

– Ensimmäistä kertaa Pepen tavatessaan moni asiakas luulee häntä ensin ulkomaalaiseksi ja yrittää vaihtaa kieltä. Nopeasti näissäkin tilanteissa löytyy yhteinen ymmärrys viittomalla sekä kynää ja paperia apuna käyttäen, Lehtosen työkaveri Sonja Pakonen sanoo.

Lehtonen aloitti Saarijärven K-Raudassa vuonna 2002 käytyään työllistymiskurssin. Vuoden työskenneltyään hän suoritti varastotyöntekijän ammattitutkinnon työn ohessa ja jäi taloon. Lehtosen omasta toiveesta hän toimii K-Raudoissa kausityöntekijänä, tehden töitä pääasiassa maaliskuusta marraskuuhun ja pitäen pidemmän vapaan talvisin.

– Kesällä on virtaa ja jaksaa tehdä kovasti hommia, joten on mukava, kun sitten talvella on lomaa. Lähden monesti ulkomaille matkustelemaan. Sieltä saan uutta energiaa tulla taas jatkamaan töitä, Lehtonen kertoo.

Positiivisuus tarttuu

Korhonen on ollut K-Rautojen kauppiaana nyt vuoden. Hän on ollut erittäin vaikuttunut, miten hyvin Lehtosen asiakaspalvelutilanteet kaupalla sujuvat.

– Kun aloitin kauppiaana, niin muutama kaupoilla asioinut tuttuni jo kehaisi, että Petri on jäänyt mieleen.

Kuurojen työttömyysprosentti on Suomessa valtaväestöä korkeampi, vaikka suurimmassa osassa työtehtäviä ei ole tarvetta erityisjärjestelyille.

– Meille merkkaa ihminen, eikä rajoitteet ole mikään ongelma. Työnantajana on ennen kaikkea tärkeää, että olen tarvittaessa tilanteissa tukena ja huolehdin, että Petri kohdataan ihan samalla tavalla kuin kukaan muu tahansa työntekijä meillä.

Erityisesti kauppias kertoo oppineensa Lehtoselta positiivista ajattelua, varsinkin haastavina päivinä.

– Petri on positiivinen joka päivä, ja se tarttuu. Hän luo positiivista ilmapiiriä koko työyhteisöömme.

Jani Korhonen on toiminut K-Rauta Äänekosken ja K-Rauta Saarijärven kauppiaana syyskuusta 2023.

JULKAISTU   23.9.2024

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?