Niksi-Pirkka sticker

Näin ruoka säilyy hyvänä kesäretkillä 

Mökkireissu, grillailua tai piknik tulossa? Lue tärkeimmät ohjeet ruokien säilytykseen kesähelteillä ja ulkona ruokaillessa. 

1. Huolehdi, että kylmäketju säilyy

Vaikka et pysty varmistamaan kylmäketjua täysin, pyri minimoimaan se aika, jonka elintarvikkeet ovat lämpimässä.

Muista myös säilyttää kylmälaukku tai eväskori varjossa, ja ota ruoka esiin vasta, kun on ruokailun aika. Kaikkea ei myöskään kannata nostaa esille lämpimään kerralla.

2. Pakkaa kylmälaukku tiiviisti ja viime tingassa

Kylmälaukku on oiva apu kesähelteillä, vaikka siinäkään ruoat eivät säily ikuisuuksia. Laita ruoat kylmälaukkuun kylmänä, esimerkiksi suoraan jääkaapista. Voit myös napata osan eväistä pakasteesta, jolloin ne kylmentävät laukun muita ruokia.

Pakkaa eväät tiiviisti yhteen niin, että kylmälaukkuun jää mahdollisimman vähän ilmaa. Lisää lopuksi kylmälaukkuun valmiiksi pakasteessa jäädytetyt kylmäpatruunat. Koko päivän kestäville retkille kannattaa valita ruokia, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä.

3. Älä jätä grillattavia aurinkoon

Vaikka lihat yleensä kehotetaan nostamaan hetkeksi huoneenlämpöön ennen kypsennystä, tämä vaihe kannattaa jättää kokonaan pois kesähelteellä. Tai olethan ainakin tarkkana, etteivät raa’at lihat unohdu pöydälle lämpimään liian pitkäksi aikaa.

Kokonaiset kasvikset sietävät paremmin lämpöä kuin lihatuotteet. Kasvikset kannattaakin pilkkoa sopiviksi paloiksi lähellä grillausajankohtaa. Tarjoile grillattavat heti ja nosta ylimääräinen ruoka kylmään mahdollisimman pian, ettei se jää lämpimään auringonpaisteeseen.

MUISTATHAN!

Kypsennä ja kuumenna ruoat huolellisesti myös grillatessa. Eritoten siipikarjan lihan ja sianlihan täytyy olla kypsäksi paistettua. Kuumenna myös uudelleen lämmitettävät ruoat kunnolla. Käytä kypsille ja raaoille lihoille aina omia astioita ja työvälineitä, sekä muista raakoja lihoja ja kaloja käsitellessäsi huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

PRO-VINKIT ANTOI

Olli Saarinen, tuotelaatupäällikkö ja omavalvontalaboratorion tiiminvetäjä, Kesko.

Lue lisää:

JULKAISTU   2.6.2024TEKSTI   Irene LaitilaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)