5 kysymystä pienestä pintaremontista
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja oikeilla välineillä ensikertalainenkin onnistuu. Lisäksi tarvitaan vain ripaus rohkeutta ryhtyä toimeen.
1. Mitä voi remontoida itse?
Tekemällä oppii eteväksi remontoijaksi, mutta ensikertalaisella kannattaa myös olla apuna ihminen, jolla on jo kokemusta remontoinnista. Vanhoja pintoja purettaessa kokeneempi tekijä osaa neuvoa, millaisella suunnitelmalla remonttia kannattaa lähteä toteuttamaan.
Työt, joihin liittyy sähköä tai vettä, on hyvä jättää ammattilaiselle. Jopa seinähyllyä kiinnittäessä olisi syytä olla perillä seinän sisällä kulkevista sähkövedoista.
2. Mitä suunnittelussa kannattaa huomioida?
Kiinnitä suunnittelussa erityistä huomiota budjettiin ja aikatauluun. Purkamiseen, valmisteluun ja suojaukseen kuluu usein enemmän aikaa kuin itse työhön. Budjettia suunnitellessa kannattaa miettiä kokonaisuutta.
Esimerkiksi seinäpintoja uusiessa voi olla fiksua maalata myös katto ja vaihtaa listat, jotta ilme pysyy yhtenäisenä. Suunnittele myös jätteen kierrätys ja siivous. Työskentelyä helpottaa, kun remontin edetessä roskat lajitellaan suoraan omiin säkkeihinsä, joissa ne on helppo viedä jäteasemalle.
3. Tarvitseeko pohjatöitä tehdä?
Pohjatöillä on iso vaikutus lopputuloksen onnistumiseen. Jos tapettikerroksia on monta, ne kannattaa poistaa. Vanha tapetti irtoaa helposti liottamalla, mutta veden käytössä täytyy olla riittävän rohkea. Seinän voi tasoittaa myös kiinnittämällä siihen ohuen kipsilevyn.
Uusi betoniseinä tarvitsee pohjamaalikerroksen, jotta tapetti ei imeydy siihen kiinni. Vanha seinäpinta pestään, tasoitetaan, hiotaan ja pohjamaalataan.
Käytännöllisyyden takia työjärjestys huoneessa on aina ylhäältä alaspäin. Katto maalataan ja lattia asennetaan aina valon suuntaisesti eli kohtisuoraan ikkunasta pois päin.
4. Mitä remonttivälineitä ja työkaluja pitää hankkia?
Hanki laadukkaita tarvikkeita, joilla pystyt tekemään tasaista ja hyvää jälkeä. Materiaaleissakaan ei kannata kitsastella, säästäminen voi näkyä loppu tuloksessa ikävällä tavalla.
Hanki riittävästi maalia, ettei maalatessa tarvitse hieroa kuivalla telalla, jolloin pinta jää epätasaiseksi. Laske maalin menekki sen mukaan, että maalia riittää pohjamaalaukseen sekä pariin varsinaiseen maalikerrokseen.
5. Miksi pintojen suojaus on tärkeää?
Remontoinnissa syntyy väistämättä pölyä, roskaa ja tahroja. Hyvällä suojauksella vähennät pintoihin ja huonekaluihin kohdistuvaa rasitusta ja siivoustarvetta.
Rajaamalla työstettävän alueen esimerkiksi maalarinteipillä ja suojamuovilla varmistat myös viimeistellyn työn jäljen, kuten maalattujen pintojen siistit reunukset.
Muistathan tilojen lisäksi suojata myös itsesi. Hengitys-, silmä- ja kuulosuojaimet sekä hanskat ovat tarpeen monissa remonttitöissä.
PRO-VINKIT ANTOIVAT Remonttineuvoja Timo Jokela ja tavararyhmäpäällikkö Timo Vanninen, K-Rauta.