Niksi-Pirkka sticker

5 kysymystä talon huoltotöistä

Miksi kodin huoltaminen kannattaa ja miten töihin tulee tartuttua? Lue asiantuntijan vinkit!

1. Miksi omasta kiinteistöstä kannattaa pitää huolta?

Suuri osa suomalaisten varallisuudesta on kiinni asunnoissa, joten remontoinnilla ja kodin hyvällä hoidolla pidät huolta omaisuutesi arvosta.

Huoltamalla kotiasi säännöllisesti voit myös edesauttaa sen pysymistä raikkaana ja viihtyisänä. Esimerkiksi ilmanvaihtosuodattimet tulisi muistaa tarkistaa ja vaihtaa noin kaksi kertaa vuodessa. Mikäli tämä unohtuu, ilmanvaihtokone voi pitkällä aikavälillä vahingoittua ja asunnossa voi alkaa esiintyä tunkkaisuutta.

2. Miten huoltotyöt vaikuttavat kodin sähkönkulutukseen?

Monet talosta löytyvät laitteet ja koneet vievät vähemmän energiaa, kun niitä muistaa huoltaa säännöllisesti. Voit siis säästää pitkän pennin sähkönkulutuksessa, kun huollat laitteita säännöllisesti ja oikein.

Syksyn tullessa on myös hyvä käydä ovien ja ikkunoiden tiivisteet läpi. Vanhojen ja repsottavien tiivisteiden kautta lämpöä karkaa turhaan ilmaan.

3. Mitä kodin huoltotöitä on hyvä tehdä syksyisin?

Koneellisen ilmanvaihdon suodattimien puhdistus kannattaa tehdä sekä keväällä että syksyllä. Koneen sisälle on hyvä kurkistaa noin kolmen kuukauden välein ja tarkistaa, että kaikki on silmämääräisesti kunnossa.

Tulisijan nuohous tulisi pelastuslain mukaan tehdä vähintään kerran vuodessa. Työ tulee teettää ammattilaisella, joka tarkistaa samalla hormien kunnon.

Syksyllä on hyvä hetki tarkastaa myös pesukoneen ja astianpesukoneen liitännät sekä mahdollisen kiukaan kunto. Varmista myös, että patterien ja lattialämmityksen säädöt ovat oikein kesän jäljiltä.

4. Entä jos ei ole varma, miten huoltotyö kuuluu tehdä?

Tutustu aina laitevalmistajan käyttöohjeisiin, sillä niistä selviää, kuinka usein ja miten laitetta pitää huoltaa. Ota myös selvää hinnoista: usein varaosat maksavat vain muutamia kymppejä. Ammattilaisen apuun palkkaaminen käy usein pitkässä juoksussa edullisemmaksi kuin huoltotöiden laiminlyönti.

5. Miten varmistaa, ettei mikään huoltotyö unohdu?

Paras keino muistaa erilaiset kodin huoltotyöt on listata kaikki askareet ja merkitä ne suoraan kalenteriin. Kun huoltotyöt ovat kalenterissa, ne eivät enää stressaa mieltä ja tulevat tehtyä säännöllisesti.

PRO-VINKIT ANTOI

K-Raudan ja teknisen tukkukauppa Onnisen LVIKE (lämpö, vesi, ilma, kylmä ja energia) tuotelinjajohtaja Jani Kakko

Lue lisää:

JULKAISTU   22.9.2024TEKSTI   Marianne Mannila ja Johanna SavolainenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?