Vastuullisuus K:ssa

Kesko on ainoana yrityksenä maailmassa valittu 20 vuoden ajan maailman vastuullisimman yrityksen listalle (Global 100 -lista, Corporate Knights). Tästä iso kiitos kuuluu teille 2,1 miljoonalle asiakkaalle, jotka asioitte K-ryhmässä päivittäin. Yhdessä olemme vastuullisuus.

Vastuullisuus on K-ryhmän kaiken tekemisen ytimessä. K tekee töitä pienentääkseen ilmastovaikutuksiaan ja toimii luonnon monimuotoisuutta edistäen. K:n kolme toimialaa auttavat asiakkaitaan tekemään kestäviä valintoja – oli kyse sitten ruoasta, rakentamisesta tai liikkumisesta. K:n toiminnan vaikutukset ulottuvat laajalti koko yhteiskuntaan: Kesko ja K-kauppiaat ovat merkittäviä työllistäjiä, investoijia ja veronmaksajia.

Alta pääset tutustumaan K:n vastuullisuustyöhön ja -tekoihin.

Kohti hiilineutraalia K-ryhmää

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat aikamme suuria haasteita. Molemmat edellyttävät pitkälti samoja toimia: elämäntapoja on muutettava kestävämmiksi.

K-ryhmän tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025 ja vähentää oman toiminnan ja kuljetusten päästöt nollaan vuoden 2030 loppuun mennessä. Yksi keskeinen keino tavoitteeseen pääsemisessä on hiilidioksidipäästöttömän energian käyttö ja kauppojen energiatehokkuuden parantaminen. Pakastealtaiden kannet ja ovet, ledivalaistus, hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä ja aurinkovoimalat kaupan katolla ovat esimerkkejä kauppojen energiaratkaisuista.

Ilmastoteoissa K:ta, sen kumppaneita ja asiakkaita kirittää Kiroileva hiili -hahmo.

KH Yrityshaaste

Lue lisää K:n ilmasto- ja biodiversiteettityöstä.

Kestäviä tuotteita ja palveluita asiakkaille

K edistää kestävien tuotteiden osuutta valikoimissaan. Ilmaston ja luonnon kannalta kestävämpiä valintoja ovat esimerkiksi kasvipohjaiset tuotteet, vastuullisuussertifioidut tuotteet, energiankulutusta ja päästöjä vähentävät tuotteet ja vähä- ja nollapäästöiset autot. Lue lisää kestävistä tuotteista.

Autoilu ja liikenne sähköistyvät ja kiinnostus täyssähköautoja kohtaan on nousussa. K-Auto on rakentanut koko Suomen kattavan sähköautojen K-Lataus-verkoston. K-kauppojen yhteydestä löydät jo yli 300 latausasemaa, ja latauspisteitä näillä asemilla on noin 1 500. Kaikki K-Lataus-asemilta ladattava sähkö on 100 % uusiutuvaa, kotimaisella tuulivoimalla tuotettua energiaa.

K-ryhmä tekee jatkuvasti töitä sen eteen, että kaupoissa syntyisi mahdollisimman vähän ruokahävikkiä, sekä etsii uusia ja innovatiivisia hävikkiratkaisuja. Kauppojen Vieläkin hyvää -hävikkihyllyiltä ja -laatikoista löydät edullisesti parasta ennen -päiväystä lähestyviä tuotteita. K-Ruoka.fi:n reseptipalvelussa saat vinkkejä, mitä ruokaa voit valmistaa kotisi hävikkiaineksista.

Materiaalit kiertoon

Kiertotalous edellyttää yhä tehokkaampaa materiaalien käyttöä ja kiertokulkua. K-ryhmä on sitoutunut vähentämään muovin käyttöä ja edistää muovin kierrätystä. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki omien tuotemerkkien pakkaukset ovat kierrätettäviä, uudelleen käytettäviä tai biohajoavia. Sanallisia lajitteluohjeita lisätään pakkauksiin helpottamaan lajittelua. Lue lisää pakkauslinjauksesta.

Tyhjät pakkaukset on helppo palauttaa ostosreissulla K-ruokakauppojen yhteydessä oleviin Rinki-ekopisteisiin. Noin 400 ekopisteessä kerätään kuituja, lasia ja metallia ja noin 320:ssä myös muovia. Lähimmän Rinki-ekopisteen voit tarkistaa täältä. Tyhjät pullot ja tölkit voit helposti palauttaa kaikkiin K-ruokakauppoihin. Pullonpalautuksessa suomalaiset ovat maailman huippuluokkaa: vuonna 2023 K-ruokakauppoihin palautettiin yhteensä yli 678 miljoonaa tölkkiä, kierrätysmuovipulloa ja lasipulloa.

Terveyttä ja hyvinvointia

K haluaa edistää suomalaisten hyvinvointia ja terveyttä ja tehdä hyvinvointia tukevat valinnat kaupoissa entistä vaivattomammaksi. Yksi tapa helpottaa asiakkaiden valintoja on noin 200 Pirkka ja Pirkka Parhaat -tuotteeseen pakkauspäivitysten yhteydessä lisättävä Sydänliiton myöntämä Sydänmerkki. Sydänmerkki myönnetään tuotteille, jotka ovat terveellisempiä valintoja omassa tuoteryhmässään.

K-Ruoka-sovelluksen avulla asiakkailla on mahdollisuus seurata ruokaostostensa hiilijalanjälkeä ja kotimaisuusastetta. Sovelluksen ravintolaskurilla voi seurata punaisen lihan ja kasvisten kulutustaan sekä verrata omia tietojaan kansallisiin ravitsemussuosituksiin ja asettaa kulutukseen liittyviä tavoitteita. Alkuvuodesta 2024 K-Ruoka-sovellukseen tuli uusi ominaisuus: vitamiinilaskenta. Se näyttää, sisältävätkö K-Plussa-kortilla tehdyt ruokaostokset tarpeeksi yleisimpiä vitamiineja.

Vastuulliset toimitusketjut

K-ryhmä edistää hankintaketjujensa vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä kestävän kehityksen linjauksillaan, tehtaiden ja viljelmien auditoinneilla ja tuotteiden vastuullisuussertifioinneilla.

Helppo tapa varmistua siitä, että tuote on kestävästi tuotettu, on valita vastuullisuussertifioituja tuotteita. K-kaupoista löytyy runsaasti esimerkiksi Reilun kaupan tuotteita. Reilun kaupan tuotteista maksetaan viljelijöille aina vähintään takuuhinta ja sen päälle Reilun kaupan lisää. Eniten Reilun kaupan lisää kertyy asiakkaiden suosikkituotteiden eli Reilun kaupan kukkien, banaanien ja kahvin myynnistä.

Tuotteiden jäljillä -sivustolla voit tutustua tarkemmin esimerkiksi Pirkka Luomu Reilun kaupan banaanin ja mywear t-paidan alkuperään ja reittiin kaupan hyllylle.

Hyvinvointia koko yhteiskunnalle

K-ryhmän toiminnan vaikutukset ulottuvat laajasti koko yhteiskuntaan ja sen hyvinvointiin. K haluaa luoda vastuullisesti hyvinvointia kaikille sidosryhmillemme ja koko yhteiskunnalle.

K:n laaja kauppaverkosto palvelee kaikkialla Suomessa. K-ryhmän kauppoja on Suomessa 265 kunnassa, ja keskimäärin suomalaisella on K-ruokakauppaan noin 3 kilometrin matka. Monella paikkakunnalla kaupat tarjoavat palveluita, joita ei muuten olisi saatavilla. Esimerkiksi paketti- ja postipalveluita tarjotaan jo yli tuhannessa K-kaupassa.

K-ruokakaupat myyvät vuosittain suomalaista ruokaa 5-6 miljardilla eurolla, ja lähes 80 % K-ruokakaupoista myydystä ruoasta on suomalaista. K-ryhmä haluaa auttaa suomalaisia pientuottajia menestymään ja vauhdittaa lähituotteiden pääsyä kaupan hyllyille.

K-kauppiaat vaikuttavat laajasti paikallisesti ja tekevät päivittäin pieniä ja suuria vastuullisuustekoja.

K on merkittävä työllistäjä, investoija ja veronmaksaja

Kesko ja K-kauppiaat tarjoavat satoja erilaisia työtehtäviä sekä kaupoissa ja varastoissa että asiantuntijatehtävissä toimistoissa kolmella toimialalla. Yhteensä K-ryhmässä työskentelee noin 35 000 henkilöä ympäri Suomen ja yhteensä kaikissa kahdeksassa toimintamaassa noin 45 000. K on sitoutunut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen kaikessa toiminnassaan.

K-kauppiaiden ja Keskon työntekijöilleen Suomessa maksama palkkasumma oli vuonna 2023 yli miljardi euroa, ja K-ryhmän kokonaisinvestoinnit Suomeen vuonna 2023 olivat 786,8 miljoonaa euroa.

Vuonna 2023 Keskon tuloverot Suomeen olivat 104,4 miljoonaa euroa ja muihin maihin 10,0 miljoonaa euroa. Tuloverojen lisäksi Kesko maksaa, kerää ja tilittää erilaisia veroja kuten kiinteistö- ja omaisuusveroja, valmisteveroja sekä työnantajan ja työntekijän sosiaaliturva- ja eläkemaksuja. Keskon jakamista osingoista peritään ennakonpidätyksiä ja lähdeveroja Suomeen. Keskon lisäksi myös K-kauppiaat maksavat, keräävät ja tilittävät veroja.

Lue lisää K:n vastuullisuustyöstä Keskon vuosiraportista ja nettisivuilta.

JULKAISTU   12.4.2024

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)