Näin teet hyviä valintoja kalatiskillä
Kala on terveellinen valinta ruokapöytään. Mutta tiesitkö, miten teet myös ympäristön kannalta fiksun valinnan.
1. Mitä on kestävä kalastus?
Kestävä kalastus tarkoittaa sitä, että vesistöihin jää kalastuksen jälkeen tarpeeksi kalaa ja että elinympäristöjä kunnioitetaan. Lisäksi varmistetaan, että kalastuksesta riippuvaiset ihmiset pystyvät säilyttämään elinkeinonsa.
Luonnonkalan rinnalla kalatiskeillä on tarjolla kasvatettua kalaa. Jo yli puolet syömästämme kalasta ja merenelävistä on kasvatettua. Vastuullisessa kalankasvatuksessa tarkkaillaan esimerkiksi kalojen hyvinvointia ja kalanrehusta aiheutuvia ravinnepäästöjä.
2. Miksi asia on tärkeä?
Syömällä vastuullista kalaa pidät samalla huolta vesistöistä ja monimuotoisesta ympäristöstä. Valinnallasi olet myös tukemassa kalastusyrityksiä, joissa huolehditaan työntekijöiden oikeuksista ja hyvinvoinnista.
3. Mikä on paras tapa valita kala?
Paras vaihtoehto on suosia kotimaista kalaa sekä MSC- ja ASC vastuullisuusmerkittyjä tuotteita. K-ruokakauppojen valikoimissa suositaan kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC-sertifioituja toimittajia. Valitse luonnonkaloista esimerkiksi ahventa, muikkua, kuhaa, kotimaista MSC-merkittyä silakkaa ja särkikaloja. Kotimaisia kalalajeja kalastetaan pääosin kestävästi.
Monien kotimaisten kalojen syöminen on myös hyväksi ympäristölle, sillä kalastus poistaa vesistöistämme ravinteita. Lisäksi suomalaisten villikalojen ilmastovaikutus on vähäinen. Myös kalankasvatusta säädellään kotimaassa tarkasti, eikä kasvatus saa esimerkiksi haitata ympäristöä.
4. Miten tehdä parempia valintoja?
Käytä vastuullisuusmerkittyjä tuotteita. Pakatuissa, purkitetuissa ja pakastetuissa kalatuotteissa MSC-sertifiointimerkki (Marine Stewardship Council) kertoo, että kalan alkuperä tunnetaan ja että kala- tai äyriäistuote on peräisin kestävistä kalakannoista ja pyydetty vastuullisesti. ASC-merkki (Aquaculture Stewardship Council) puolestaan takaa, että kalankasvatus noudattaa tiukkoja ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kriteerejä.
Kun ostat tuoretta kalaa, löydät palvelutiskin infokylteistä tiedon kalan alkuperästä. Usein paras tietotoimisto on palvelupisteen myyjä – ja saat samalla parhaat vinkit kalan valmistukseen. K-ryhmän kalahankintoja ohjaa WWF:n kalaoppaaseen perustuva K-ryhmän kala- ja äyriäislinjaus.
PRO-VINKIT ANTOI
Keskon valikoimapäällikkö Juha-Matti Laisi
VINKKEJÄ KALAN VALINTAAN
-
Kotimainen kirjolohi on löytynyt WWF:n vihreältä eli suositeltavien kalojen listalta jo kymmenen vuotta. WWF:n kalaoppaasta voit tarkistaa, mitä kaloja kannattaa suosia.
-
Pyri syömään kalaa 2–3 kertaa viikossa. Testaa esimerkiksi uudet kotimaiset kalasäilykkeet, kokeile vaikka uuniperunan täytteenä!
-
Lisää kalareseptejä löydät K-Ruoasta.