Niksi-Pirkka sticker

Näin meillä vältetään hävikkiä – 5 suomalaista kertoo

Ruokahävikki on tuhlausta sekä maapallolle että lompakolle. Viisi suomalaista kertoo, miten heidän kotonaan käytetään ylijäänyttä ruokaa.

Kokeile hävikkireseptejä

ANU HANNINEN, 49, LAPPEENRANTA

anu hanninen

”PERHEESSÄMME ELETÄÄN tällä hetkellä uudenlaista arkea. Vanhin lapsemme on juuri lentänyt pois pesästä, kuopus puolestaan asuu vielä kotona. Minä teen vuorotyötä ja puolisoni käy päivä töissä, joten näillä muuttujilla viikon ruokalistan suunnittelu on haastavaa. Käymme kaupassa 3–4 kertaa viikossa, ja kokkaamme ostamistamme raaka-aineista aina uuden aterian, kun edelliset on syöty.

Välillä jääkaapin uumenista löytyy unohtuneita ruokia. Ruoan heittäminen pois harmittaa, ja olenkin pohtinut keinoja hävikin välttämiseksi. Vanhasta leivästä saa kätevästi lämpimiä voileipiä tai krutonkeja salaatin päälle. Toinen hävikkibravuurini on paistettu riisi. Siihen voi käyttää jääkaapista löytyvät ylijääneet kasvikset ja keitetyn riisin, ja paistaa joukkoon kananmunia.”

Vietä jääkaappi tyhjäksi -päivä

RIIKA ISOVIITA, 37, TURKU riika isoviita

”URHEILEVASSA PERHEESSÄMME ruokaa kuluu. Ekaluokkalaiset kaksospoikamme harrastavat jalkapalloa, me aikuiset crossfitiä. Elämme hetkessä: kokkaamme ja käymme kaupassa päivittäin.

Emme suunnittele viikon ruokalistaa, vaan teemme ex tempore -ostoksia lähikaupassamme. Syömme paljon hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Jos punalaputettua lihaa on tarjolla, valitsen sen.

Olen tunneostaja, mieheni on suunnitelmallisempi. Hävikkiä vähennämme ottamalla ylijääneet ruoat töihin evääksi. Välillä ruokalistalla on jämiä ja kokkaamme sitä, mitä jääkaapista löytyy. Samalla tyhjenee jääkaappikin.”

Suunnittele ja osta verkosta

LASSE LEHTONEN, 40, HELSINKI lasse lehtonen

”SUUNNITTELEMME OSTOKSEMME erityisesti talvisin, ja kesäisin menemme enem-män fiiliksen mukaan. Päätämme seuraavan viikon ruoat yleensä sunnuntaina, jolloin myös teemme tilauksen verkkokauppaan. Noudamme tuotteet valmiiksi kerättyinä kaupasta, mutta välillä käytämme myös kotiinkuljetusta.

Kun ruokaostokset tekee suunnitelmallisesti ja verkkokaupasta, ruokahävikkiä tulee vähemmän. Silloin ei tule tehtyä heräteostoksia, eikä tarvitse miettiä, mitä tänään syötäisiin.

Pidämme kuivakaapissa aina varalla tomaattimurskaa ja papuja, joista voi loihtia monenlaisia arkiruokia. Ylijäänyttä ruokaa on valitettavasti nykyisin aiempaa enemmän, kun 2-vuotiaalle lapsellemme ei välttämättä aina maistu eilispäivän tarjoilut.”

Tee kerralla monta annosta

SAMULI SAARINEN, 22, JYVÄSKYLÄ samuli saarinen

”ASUN VIIKOT yksin opiskelija-asunnossani Jyväskylässä. Syön päivittäin monipuolisen ja edullisen lounaan opiskelijaruokalassa. Illalla valmistan itselleni lämpimän ruoan kotona.

Piipahdan päivittäin lähikaupassa, kun tulen koulusta kotiin. Ostan punalaputetuista tuotteista varsinkin lihaa. Minulle tulee vähän ruokahävikkiä, sillä syön sen, minkä ostan. Teen monta ruoka-annosta kerralla ja laitan ekstra-annokset jääkaappiin tai pakastimeen. Jos minulla jää vaikkapa tortilloista yli texmex-kastiketta ja jauhelihaa, käytän ne seuraavana päivänä pastan lisukkeena.”

Pidä pakastuspäiväkirjaa

LIISA HÄRKÄLÄ, 71, KAUVATSA liisa harkala

”ASUMME KAHDESTAAN puolisoni kanssa maalaistalossa Satakunnassa. Lähimpään kauppaan on matkaa noin 20 kilometriä, ja kaupassa tulee käytyä kerran viikossa. Suunnittelen ostoslistaa pitkin viikkoa ja teen lisäyksiä, kun huomaan jotakin puuttuvan. Valmiin listan kanssa ei tule tehtyä kaupassa heräteostoksia.

En heitä ruokaa pois. Perunamuusin jämät laitan jauhelihan kanssa uuniin, vanhat kasvikset käytän pataruokiin. Pakastaminen on hyvä keino vähentää ruokahävikkiä. Merkitsen aina pakastuspäiväkirjaan, mitä laitan pakastimeen tai otan sieltä. Näin pysyn kärryillä pakastimen sisällöstä ja kaikki tulee käytettyä."

Lue lisää:

JULKAISTU   29.10.2023TEKSTI   Pirkan toimitusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)