Niksi-Pirkka sticker

Missä kunnossa kesärenkaasi ovat?

Hyvät renkaat takaavat turvalliset ajokilometrit. Näin varmistat kesärenkaiden kunnon ja hankit tarvittaessa uudet.

1. Mistä tunnistan kuluneet renkaat?

Silmämääräisesti renkaan kunnon näkee sen pinnasta. Uuden renkaan urasyvyys on noin 8 millimetriä. Laki edellyttää kesärenkaan urasyvyydeksi vähintään 1,6 millimetriä. Turvasuositus renkaiden urasyvyydelle on 4–5 millimetriä.

Renkaan kumiseos menettää ominaisuuksiaan iän myötä, joten renkaan kyljessä oleva numerosarja kannattaa myös tutkia. Se paljastaa valmistusvuoden sekä -kuukauden. Kansainvälisen käytännön mukaisesti renkaan käyttöiäksi suositellaan enintään 6 vuotta, mutta yleensä renkaat kuluvat loppuun huomattavasti sitä nopeammin.

2. Miten huonot renkaat vaikuttavat ajettavuuteen?

Renkaat ovat yksi auton tärkeimmistä turvallisuustekijöistä. Kuluneilla renkailla auton jarrutusmatka pitenee, eikä rengas toimi oikein esimerkiksi sateella.

Vesiliirrosta puhutaan silloin, kun rengas ikään kuin nousee tielle jääneen vesipatjan päälle. Vesiliirrossa huonon renkaan pito tien pintaan heikkenee ja auto lakkaa tottelemasta ohjausta tai jarruja. Ikääntynyt kumiseos taas lisää rengasrikkojen riskiä esimerkiksi routavaurioon ajettaessa.

3. Miten uudet renkaat hankitaan?

Uudet renkaat kannattaa hankkia luotettavalta jälleenmyyjältä – ja nimenomaan uutena. Omaan autoon sopivaa rengaskokoa ja -profiilia voi palautella mieleen auton ohjekirjan avulla tai valitsemalla samankokoiset renkaat, kuin autossa on jo alla.

Turvallisuutta lisäävä vinkki on valita tunnetun brändin renkaat, jotka ovat menestyneet hyvin juuri pohjoisen ajo-olosuhteissa tehdyissä testeissä. Näin voit varmistua siitä, että rengas on laadukas ja turvallinen sekä sopii kotimaan teille ja säävaihteluille.

4. Milloin kesärenkaat vaihdetaan alle?

Nastarenkailla saa ajella 31.3. saakka ja senkin jälkeen, jos sää niin vaatii. Kalenteria tarkemmin kannattaakin tutkia sääennustetta. Sopiva aika vaihtaa kesärenkaat on sitten, kun viimeisetkin lumien sulamisvedet ovat kuivuneet teiltä ja yöpakkaset ovat varmasti ohi.

5. Kannattaako renkaat vaihtaa itse?

Renkaat voi vaihtaa itse, jos tietää, mitä on tekemässä. Hommaan tarvitaan tasainen ja uppoamaton alusta sekä kunnolliset välineet, kuten tukeva tunkki. Auton oma kiikkerämpi tunkki on tarkoitettu käytettäväksi vain hätätilanteessa. Muista jälkikiristää alumiinivanteiden pultit sadan kilometrin ajon jälkeen.

PRO-VINKIT ANTOI K-Auton varaosapäällikkö Jani Andersson.

Lue lisää:

JULKAISTU   25.3.2024TEKSTI   Anna PoveniusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)