Niksi-Pirkka sticker

 Mikä on oikea verhon pituus? 5 vinkkiä verhojen valintaan

 Tiedätkö, miten pitkä verho laskeutuu kauniisti, entä voiko verhot imuroida? Lue asiantuntijan vinkit verhojen valintaan ja hoitoon.

1. Tarvitsetko näkösuojaa, pimennystä vai tunnelmaa?

Jos kaipaat näkösuojaa, kevyet puuvillaverhot suodattavat kauniisti valoa mutta tarjoavat yksityisyyttä. Täysin pimentävät verhot saattavat olla tarpeen makuuhuoneessa.

Verhojen kangaslaadulla voit vaikuttaa huoneen tunnelmaan ja akustiikkaan. Tukeva kangas, kuten sametti, vähentää kaikumista ja tuo sisustukseen arvokasta tunnelmaa. Kevyemmät verhot korostavat ilmavuutta. Kokeile myös yhdistää ohuemmat ja paksummat verhot: ohut verho suodattaa valoa päivällä ja paksumpi verho toimii sisustuselementtinä ja antaa näkösuojaa.

2. Valitse verhot tilan mukaan – saa säväyttää!

Kankaasta valmistetut laskosverhot ovat kaunis vaihtoehto esimerkiksi ikkunoihin, joiden edessä on ikkunalauta. Laskosverhoissa on mekanismi, jolla ne voi laskea ikkuna lautaan asti tai vastaavasti nostaa kokonaan ylös.

Ikkunan molemmilla sivuilla riippuvat sivuverhot ulottuvat usein lattiaan asti ja toimivat hyvin esimerkiksi oleskelutiloissa. Voit tehdä verhoista katseenvangitsijan valitsemalla rohkean värin tai kuosin. Luonnonmateriaalit, kuten pellava, ovat klassinen valinta.

3. Mittaa oikein, tyyli ennen kaikkea

Verhojen koko on avain kauniiseen lopputulokseen. Leveydeltään sivuverhon tulisi olla noin kaksi kertaa ikkunan levyinen, jotta se laskostuu kauniisti. Pituudessa nyrkkisääntö on asentaa verhot katosta lattianrajaan asti niin, että verhon ja lattian väliin jää sentin verran tilaa. Täyspitkä verho tekee tilasta korkeamman näköisen. Verhopainot helmassa auttavat verhoja laskeutumaan ryhdikkäästi.

Jos haluat ylipitkät verhot, anna niiden kerääntyä lattialle. Kangasta saa tällöin olla 10–30 cm huonekorkeutta enemmän. Ylipitkissä verhoissa vuoritettu silkki toimii kauniisti.

4. Verhojen kiinnitys vaikuttaa ilmeeseen

Minimalistisessa sisustuksessa huomaamattomat verhokiskot ovat tyylikäs valinta. Jos taas pidät romanttisemmasta tyylistä, klassinen verhotanko tuo runsautta. Muista sijoittaa verhotanko tai kisko riittävälle etäisyydelle seinästä, jotta verhot pääsevät laskeutumaan vapaasti.

5. Raikasta verhot, pese taiten

Tuuletus ulkoilmassa kerran-pari vuodessa riittää raikastamaan sekä verhot että huoneilman. Etenkin paksut verhot on hyvä imuroida silloin tällöin tai ainakin aina ennen ikkunanpesua. Käytä pientä imutehoa. Kun verhot kaipaavat pesua, tarkista kankaan tai verhojen pesuohjeet huolellisesti.

Erilaisilla laskostus- tai kaihdinmekanismeilla varustetut verhot eivät välttämättä kestä pesua ollenkaan, mutta toisaalta useimmat kangasverhot voi pestä kotona joko käsin tai hellävaraisella pesuohjelmalla. Erityisen tärkeää on kuivattaa verhot mahdollisimman suorina. Vuoratut verhot tai silkki- ja villaverhot kannattaa yleensä pesettää pesulassa.

VINKKI!

Pellavasekoiteverhot tuovat pellavan ilmeen, mutta ovat helpommin hoidettava ja edullisempi vaihtoehto.

PRO-VINKIT ANTOI

Erja Lipiäinen, tuotepäällikkö K-Raudasta.

JULKAISTU   31.3.2025TEKSTI   Irene VentinKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?