Niksi-Pirkka sticker

Kolhitko autoa? Toimi näin kolaritilanteessa

Liukkaalla kelillä sattuu peltikolareita. Näillä neuvoilla selviät tilanteesta ja korjaat vahingot.

1. Kolhaisin viereistä autoa parkkipaikalla

Vahingon sattuessa on kohteliasta selvittää toisen auton omistaja, kertoa tapahtuneesta ja antaa oman autosi vakuutusyhtiön tiedot. Molempien autojen osumakohdista kannattaa ottaa valokuvat, jotta voit näyttää, mitä on tapahtunut.

Vakuutusyhtiöllesi tekemäsi vahinkoilmoituksen perusteella autosi liikennevakuutus korvaa vastapuolen vahingot.

Oman autosi vahingot korvataan autosi kaskovakuutuksesta. Vaurioiden korjausprosessin aloitus käy kätevästi esimerkiksi K-Auton vauriokorjaamolla veloituksettomassa vahinkotarkastuksessa.

2. Lumikasan alla olikin kivi, maalipintaan tuli naarmu

Auton maalipintaan tulleet pienetkin naarmut kannattaa korjata heti. Peltipinnan paljastavat naarmut päästävät kosteuden maalipinnan alle, josta mahdollinen laajempi ruostevaurio saa alkunsa. Ruostevaurion korjaaminen on aina naarmuja isotöisempi homma.

Maalipinta kannattaa korjauttaa ammattilaisella, jolloin naarmut tulevat varmasti asianmukaisesti hoidetuksi eikä ruostetta pääse syntymään. Naarmuinen pinta myös laskee auton arvoa.

3. Luisuin edessä ajavan auton perään

Kun mahdolliset henkilövahingot on poissuljettu, kummastakin autosta kannattaa ottaa valokuvat. Toisen kuskin kanssa vaihdetaan yhteys- ja vakuutustietoja. Vahinkoilmoitus omaan vakuutusyhtiöön on hyvä tehdä heti.

Auto kannattaa viedä tarkastettavaksi siitäkin huolimatta, että auton puskuri, eli muovinen törmäyssuoja, olisi törmäyksen jälkeen palautunut lähes alkuperäiseen muotoonsa. Pieniltäkin näyttävät vauriot voivat ylettyä puskureiden takana oleviin osiin.

Puskureiden pienet naarmut ja halkeamat voidaan yleensä korjata. Metallisissa osissa olevat vauriot korimekaanikko korjaa joko oikaisemalla tai vaihtamalla osan.

4. Pelti kolisi huolella, mitä teen?

Ensimmäiseksi kolaripaikalla täytyy huolehtia turvallisuudesta, estää lisävahinkojen syntyminen ja tarvittaessa soittaa hätäkeskukseen.

Tärkeää on myös varoittaa muita tielläliikkujia viemällä varoituskolmio riittävän matkan päähän. Autossa kannattaisikin aina olla mukana heijastinliivi ja otsa- tai taskulamppu hätätilanteita varten. Jälkiselvitystä varten kannattaa kerätä kaikkien osallisien yhteystiedot ja ottaa valokuvat autoon tulleista vaurioista.

Huolehdi tarvittaessa vahinkoilmoituksen tekemisestä omaan vakuutusyhtiöösi ja sovi auton vahinkotarkastuksesta. Asiantuntevassa vauriokorjaamossa autot korjataan aina kustannustehokkaasti vahinkoa edeltäneeseen kuntoon.

VINKKI! Kolhu, naarmu tai iskemä lasissa? K-Auton vauriokorjaamolla saat autosi kerralla kuntoon.

PRO-vinkit antoi johtaja Janne Mäkynen, vauriokorjaus, K-Auto.

VAU! Falkenin Winterpeak F-Ice 1 -nastarengas edustaa Falkenin uusimman sukupolven nastarenkaita. Se on kehitetty Pohjoismaiden ankariin talviolosuhteisiin. Lue lisää: K-Auto.fi

Lue lisää:

JULKAISTU   26.11.2023TEKSTI   Anna PoveniusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)