PI619 ekoteko KimmoTiilikainen

Arjen ekoteko: uusiutuva diesel

Kimmo Tiilikainen vaihtoi uusiutuvaan dieseliin heti kun se tuli markkinoille pari vuotta sitten.

OLEN KOTOISIN RUOKOLAHDELTA, jossa matkaa kauppaan kertyy 30 kilometriä. Olen myös kiertänyt pitkin Etelä-Karjalaa kansanedustajana. Kun ajaa paljon, on ollut aikaa miettiä liikenteen päästöjä ja autoilun vaihtoehtoja. Kaasuautossa oli pitkään saatavuusongelma, ja olen ajanut dieselillä koko ikäni.

Ollessani Nesteen hallintoneuvostossa pääsin seuraamaan aitiopaikalta uusiutuvan polttoaineen kehitystä. Kun sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistettu Neste MY uusiutuva diesel tuli markkinoille pari vuotta sitten, päätin alkaa käyttää sitä heti.

Neste MY uusiutuvan dieselin avulla autoilija voi vähentää keskimäärin 90 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistään.

Uusiutuvan dieselin käyttö on oma sitoumukseni Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen, jonka tavoitteena on lisätä luonnon kantokyvyä, hyvinvointia ja vastuullisuutta täällä Suomessa.

Yhteiskuntasitoumus perustuu vuonna 2015 YK:ssa sovittuun kestävän kehityksen toimintaohjelmaan. Kuka tahansa voi antaa oman yhteiskuntasitoumuksen, niin yritys kuin yksittäinen henkilökin.

ALUKSI NESTE MY uusiutuvaa dieseliä sai vain kuudelta huoltoasemalta pääkaupunkiseudulla. Otin tavoitteeksi tankata sitä vähintään joka toisella tankkauksella.

Ensimmäisenä vuonna kaksi kolmesta tankkauksesta oli uusiutuvaa dieseliä. Tänä vuonna uusiutuvan dieselin saatavuus on parantunut paljon, ja nyt tankkaan sitä yhdeksän kertaa kymmenestä.

Polttoaineiden hintaero on maltillinen, Neste MY on noin 15 senttiä litralta kalliimpaa kuin tavallinen diesel eli noin kympin kalliimpaa yhdellä tankillisella.

Koen, että yksittäinen ihminen voi tehdä paljon ympäristöasioiden hyväksi, mutta meillä täytyy olla paljon eri vaihtoehtoja, jotta liikenteen päästöt saadaan alemmas.”

KUKA JA MISTÄ TUNNETAAN?

Poliitikko Kimmo Tiilikainen, kansanedustaja vuosina 2003–2019. Taustaltaan luomuviljelijä, edellisen hallituksen ympäristöministeri.

TÄMÄN OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA

Joskus jouduin tekemään erillisen tankkausreissun, kun uusiutuvan dieselin saanti oli alussa haastavaa. Se oli kuitenkin ekologista niinkin.

LUE LISÄÄ

5.6.2019TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Petri Mulari