Niksi-Pirkka sticker

Kerää aurinko talteen – hanki oma voimala

Miksi juuri nyt on oikea aika hankkia aurinkopaneelit? Lue asiantuntijan viisi vinkkiä.

1. Päästötöntä energiaa auringosta

Aurinkosähköjärjestelmällä voi tuottaa uusiutuvaa ja päästötöntä sähköenergiaa esimerkiksi kodin elektroniikkalaitteiden, kodinkoneiden, lämpöpumpun ja sähköauton tarpeisiin. Järjestelmän hankkimisen jälkeen sähköenergia on ilmaista, eikä siitä tarvitse maksaa veroa tai siirtohintaa.

Oma aurinkovoimala on pääosin huoltovapaa ja pitkäikäinen, ja sen käyttö on edullista. Esimerkiksi aurinkopaneelien käyttöikä on noin 30 vuotta. Aurinkosähköön investointi nostaa myös kiinteistön arvoa.

2. Kohti omavaraisempaa elämää

Aurinkosähköjärjestelmä lisää energiaomavaraisuutta, ja aurinkopaneeleilla katetaan tyypillisesti noin 10–20 prosenttia kodin vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Kesämökillä aurinkopaneelit sopivat jopa ainoaksi sähkönlähteeksi.

Järjestelmä kannattaa mitoittaa kodin tai mökin sähkönkulutuksen mukaan. On myös fiksua huomioida mahdollisuus aurinkosähköjärjestelmän laajentamiseen ja täydentämiseen tulevaisuudessa.

Kesällä aurinkosähköjärjestelmän päivätuotto ylittää usein oman tarpeen. Tällöin voi myydä ylijäämäenergian paikalliselle sähköverkkoyhtiölle. Jos oma voimala on varustettu akustolla, voi hyödyntää päivällä tuotetun sähkön yöllä tai varavoimana vaikkapa sähkökatkojen aikana.

3. Tuottoa lähes ympäri vuoden

Oman aurinkovoimalan tärkeimmät osat ovat talon tai mökin katolle sijoitettavat paneelit ja invertteri, joka muuntaa paneelien tuottaman tasavirtasähkön sähkölaitteiden käyttämäksi vaihtovirraksi. Viime vuosina paneelien hinta-laatusuhde ja kyky tuottaa energiaa myös heikommissa valaistusolosuhteissa ovat oleellisesti parantuneet. Uudet aurinkosähköjärjestelmät tuottavat sähköä jo aikaisesta kevättalvesta loppusyksyyn.

Paras tuotto saadaan, kun paneelit suunnataan etelään. Jos katon lappeet ovat itään ja länteen, paneelit kannattaa sijoitella molemmille puolille. Näin aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä aamusta iltaan. Paras sähköntuotto saadaan, kun kattokulma on 15–40 astetta. Tasakatoilla paneelit asennetaan sopivaan kulmaan kallistettavalla telineellä.

4. Aiempaa edullisempi hinta

Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän koon voi laskea suuntaa antavasti jakamalla vuotuisen sähkönkulutuksen kolmella ja muuntamalla sen järjestelmän tehoksi. Jos kodin sähkönkulutus on
20 000 kWh:ta vuodessa, järjestelmän teho voisi olla noin 6 kW:a.

Hintojen laskun myötä tyypillisen omakotitaloon hankittavan aurinkosähköjärjestelmän saa 6 000–10 000 eurolla. Järjestelmä maksaa hankintahintansa takaisin usein noin kymmenessä vuodessa keventyneiden sähkölaskujen myötä. Myös aurinkovoimalan monikäyttöisyyttä lisäävien akustojen hinnat ovat laskeneet.

5. Nopea asennus ja kotitalousvähennys

Ammattilaiselta aurinkovoimalan asennus-työ onnistuu päivässä, ja koko hankinta-prosessi vie tyypillisesti noin 2–3 viikkoa. Aurinko paneelien asennustyöhön saa myös kotitalousvähennyksen.

PRO-VINKIT ANTOI

uusiutuvan energian tuotealuejohtaja Arto Koivisto Onniselta.

JULKAISTU   22.4.2024TEKSTI   Tuomas LehtonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?