Niksi-Pirkka sticker

Kaupat kuin omia lapsia

Kauppiaskonkari Päivi Raja-aho haluaa saada jokaisesta kaupastaan ja työntekijästään aina parhaat puolet esiin.

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”Oli suuri harppaus muuttaa kauppiaaksi Ouluun ja jättää Etelä-Pohjanmaa.”

Oululaisen K-Citymarket Kaakkurin kauppiaan Päivi Raja-ahon kipinä kauppiasuralle on peräisin hänen maatalousyrittäjäisältään. Etelä-Pohjanmaalla lapsuutensa viettänyt Raja-aho on kasvanut yrittäjyyteen pienestä pitäen.

– Olen ollut nuoresta saakka töissä ja kasvanut ajatukseen, että ansaitakseen pitää tehdä työtä.

Lukioaikana Raja-aho tapasi puolisonsa Timon, ja yhteinen työura alkoi Keskon hankintatukusta. Yhteisiä kauppoja on ollut nyt jo viisi, alun pienestä K-Marketista viime vuosien isoihin K-Citymarketeihin.

Suurimman harppauksensa Raja-ahot tekivät vuonna 2019, jolloin he muuttivat kauppiaiksi Ouluun ja perheen pojat jäivät opiskelemaan Ilmajoelle.

– Tutulta ja turvalliselta Etelä-Pohjanmaalta lähteminen oli meille iso hyppy, mutta teki hyvää!

PARHAAT IDEANI

”Remonttien lopputulos siintää aina valmiina silmissä, mutta onhan niissä kestämistä.”

Päivi Raja-aho ajattelee, että kaikki kaupat ovat vähän kuin omia lapsia, joista jokaisella on omat erityislaatuisuutensa ja vahvuutensa. Kaikilla hänen kaupoillaan on aina ollut filosofia, että ne ovat sekä herkku- että halpakauppoja.

– Kaupastamme pitää löytyä tuotteita kaikille: niille, jotka haluavat hifistellä ja heille, joille edullisuus on tärkeää sekä kaikille siltä väliltä.

Raja-Aho leipa

Kaakkurissa suurin asiakasryhmä on lapsiperheet, mutta valikoima suunnitellaan ihan jokaisen tarpeisiin. Kaakkurissa on panostettu muun muassa laajaan gluteenittomien tuotteiden valikoimaan, jolle on tekeillä oma alue pakastekaappeja myöten.

– Gluteenittomia tuotteita haluavat nykyään monet muutkin kuin gluteenille allergiset.

Päivi ja Timo Raja-aho ovat toteuttaneet neljässä kaupassaan ison remontin. Tavoitteena on entistä toimivampi kokonaisuus, joka vastaa asiakkaidensa toiveisiin. K-Citymarket Kaakkurin remontin on määrä valmistua syksyllä.

– Lopputulos siintää aina valmiina silmissä, mutta onhan remonteissa kestämistä kaikilla. Aina sitä toivoo, että sen voisi tehdä siinä sivussa näkymättömästi, mutta ei se koskaan niin mene.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”On tärkeää, että kaikilla on kaupassa työtehtävä, jossa tuntee olonsa hyväksi.”

Vaikka olisi minkälainen hässäkkä meneillään, työntekijöille pitää järjestyä aina aikaa, jos joku haluaa jutella. Tämä on aina ollut Päivi Raja-ahon periaate.

– Työntekijämme ovat huippuammattilaisia, ja haluan olla heille matalalla kynnyksellä läsnä aina tarvittaessa.

Raja-Aho henkilokuntajpg

K-Citymarket Kaakkurissa on noin 150 työntekijää, joista 80–90 on elintarvikepuolella. Raja-aho kiittelee, että remontinkin keskellä työntekijät jaksavat olla aina ystävällisiä asiakkaille ja keksivät luovia ratkaisuja tuotteiden esillepanoon.

– Ei ole ihan helppoa yhtäkkiä ympätä jokin osasto puolet pienempään tilaan remontin aikana, mutta meillä se osattiin.

Isossa kaupassa tavaranhallinta on taitolaji, sillä tuotteita pitää olla paljon mutta hävikkiä ei saisi syntyä. On seurattava tarkasti, mitä asiakkaat milloinkin haluavat ostaa. Myönteinen asenne ja motivaatio ovat Raja-ahon mielestä tärkeimmät ominaisuudet kaupassa työskentelyssä. Tietysti asiakaspalvelutyössä tarvitaan myös sosiaalisuutta ja joustavuutta.

– On myös tosi tärkeää, että jokaisella työntekijällä olisi sellainen työpiste ja työtehtävä, jossa he tuntevat olonsa mukavaksi ja pääsevät olemaan parhaimmillaan ja näyttämään vahvuutensa.

ASIAKKAANI

”Mikään ei ole kivempaa kuin opastaa asiakasta löytämään kananmunia ja hiivaa.”

Asiakkaalla tulee olla isossakin kaupassa olo, että häntä ollaan aina valmiita palvelemaan. Tämä on Päivi Raja-aholle kauppiaana tärkeää, ja hän tykkää itsekin hääriä myymälässä hyllyjen välissä aina, kun hallintohommiltaan ennättää.

– Mikään ei ole kivempaa kuin opastaa asiakasta löytämään vaikkapa kananmunia tai hiivaa, joiden paikat yleensä vaihtelevat suuresti kaupasta riippuen.

Raja-Aho asiakkaat

K-Citymarketeissa asiakaskunta on laaja ja suuri, joten kauppiaskaan ei välttämättä pysty tutustumaan asiakkaisiin henkilökohtaisesti samalla tavalla kuin pienissä marketeissa.

– Mutta vakioasiakkaat tulevat välillä kertomaan toiveitaan, kysymään remontista ja tsemppaamaan.

Päivi Raja-ahon mukaan isolle kaupalle on myös tärkeää, että se palvelee asiakkaita sekä kivijalkamyymälässä että verkossa.

– Kun asiakkaita on monenlaisia ja ihmisillä omat aikataulunsa ja arkensa, heille pitää olla tarjolla itselle sopivia vaihtoehtoja. Kesän alussa meille aukesivat noutolokerikot, joista saa hakea verkkokauppatilaukset arkisin 24/7.

VAPAA-AJALLA

”Isossa kaupassa työ vaatii enemmän henkisesti, pienessä kaupassa fyysisesti. ”

Vapaa-aikana Päivi Raja-aho harrastaa kaikenlaista fyysistä vastapainoksi työlle. Kesäisin hän käy juoksemassa ja moottoripyöräilemässä yhdessä miehensä kanssa, talvisin hiihtämässä, laskettelemassa ja kuntosalilla.

– On huumaava tunne, kun ajaa pohjoisessa Norjan puolelle kaksipyöräisen selässä. Siinä jylhien maisemien keskellä tuntee itsensä pieneksi.

Raja-Aho pratka

Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan työssä.

– Työ isossa kaupassa vaatii enemmän henkisesti ja pienessä kaupassa fyysisesti.

Yhteinen aika perheen kanssa on Raja-ahoille tärkeää. Muutama vuosi sitten perheen pojat aloittivat opiskelun ja muuttivat Ouluun. Päivi Raja-ahon vanhemmat asuvat Etelä-Pohjanmaalla, ja hän haluaa olla myös heidän apunaan aina, kun voi.

– Poikia tavataan usein ja tehdään yhdessä ruokaa. Perhe, läheiset ja terveys ovat kaiken perusta elämässä, ja niille haluan antaa aikaani. Se antaa myös realistiset mittasuhteet työlle.

MINUN PIENI SUURI TEKONI

pienisuuriteko kauppias

KAUPPIAAN TOP 5 -VINKIT

SÄÄSTÖVINKKINI Suunnittele ruoat ja hanki verkkokaupasta kerralla monen päivän ostokset.

PAIKALLINEN HELMI Rössypottu on suosittu oululainen perinneruoka, jota myydään myös meidän valmisruokatiskissä.

NEUVO SUJUVAAN RUOKAHUOLTOON Vapauta itsesi välillä ruoanlaittovastuusta arjen kiireessä ja nouda lämmin arkiateria valmiina ruokakaupasta.

SUOSIKKINI PIRKKA-TUOTTEISTA Pirkan mutakakku Pirkka Parhaat -vadelmien ja kermavaahdon kanssa on ainainen lempparini.

VINKKI KAUPASSAKÄYNTIIN K-Ruoka-sovelluksessa voit tehdä vakio-ostoslistan ja lisätä sinne tuotteita suoraan reseptiltä.


Kuka?

Päivi Raja-aho, 49. K-kauppiaana yhdessä puolisonsa kanssa vuodesta 2007 alkaen.

Kauppa

K-Citymarket Oulu Kaakkuri.

Asuinpaikka

Oulu.

Perhe

Kauppiaspuoliso Timo Raja-aho, 49, sekä parin aikuiset lapset Atte, 25, ja Tatu, 23.

Lue lisää kauppiastarinoita:

JULKAISTU   25.8.2024TEKSTI   Mirja AarnioKUVAT   Vesa Ranta

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?