Kaikki mukaan - näin jääkiekko liikuttaa lapsia ympäri Suomen
Jarkko luistelee ilmaisessa luistelukoulussa, Izaan pelaa Khaledin kiekkokerhossa ja Jaana kouluttautuu erityisryhmien luisteluun. Millaista on meno jäällä eri puolilla Suomea?
Näky kallioluolan uumenissa on kuin kangastus. Sinne, neljänkymmenen metrin syvyyteen turkulaisen peruskallion sisään, on rakennettu Varissuon jäähalli.
Kirkkaiden valojen alla kiiltelee kaksi täysmittaista jääkiekkokaukaloa, joista toisessa käy kova kuhina. Parikymmentä luistelijaa liukuu jäällä, osa tottuneesti, osa vähän haparoivammin. Izaan Syed, 13, syöksyy vauhdilla kiekon perässä ja jarruttaa sitten niin, että jäähilettä pölähtää ilmaan.
– Aikaisemmin ainoa tapani pysähtyä oli kaatua tai törmätä kaukalon laitaan, nuorimies huikkaa.
Käynnissä ovat Khaledin kiekkokerhon treenit. Kerho on turkulaisen jääkiekkoseura TPS:n järjestämä matalan kynnyksen jääkiekko- ja luisteluryhmä. Se on kohdennettu eritoten maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille.
Koko kausi Khaledin kiekkokerhossa maksaa 50 euroa. Summa kuulostaa käsittämättömältä lajissa, joka tunnetaan kalleudestaan. Kustannukset on onnistuttu pitämään matalina osaksi sen vuoksi, että kerho on ollut syksystä lähtien osa K-ryhmän Liike on lääke -hanketta. Hankkeen päätavoite on kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Palloliitto, Suomen Koripalloliitto ja Suomen Tennisliitto.
Viime syksynä hanke laajentui myös juniorijääkiekkoon. Mukaan valittiin kymmenen suomalaista juniorijääkiekkoseuraa eri puolilta maata. Tuki suunnataan suoraan matalan kynnyksen harrastetoimintaan – juuri sellaiseen kuin Khaledin kiekkokerho.
– Pystymme kuittaamaan tuella jääkustannukset, jotka ovat viime vuosina nousseet moninkertaisiksi. Hankkeen ansiosta yhä useammalla on mahdollisuus päästä harrastamaan, taustoista riippumatta, kerhon valmentaja Jokke Jokinen sanoo.
OULUSSA: 200 LASTA LUISTIMILLA
Oulussa Raksilan valtavalla tekojäällä on väkeä ruuhkaksi asti. Neljävuotias Jarkko Markus viilettää Kärppien pelipaita yllään ja puikkelehtii tottuneesti kanssaluistelijoiden ohitse.
Menossa on kerran viikossa järjestettävä Kärppien luistelukoulu. Kohta yksi ohjaajista huikkaa porukan luokseen, ja pikkumieskin asettuu kuuntelemaan ohjeita ammattikiekosta tuttuun polviasentoon.
– Hän on jo kolmatta talvea luistimilla. Isoveli pelaa, joten hänellä oli kiire päästä hommaan mukaan ja saada oma Kärppä-paita päälle, Jarkon äiti Riikka Mäki kertoo.
Jarkko oppi luistelun jalon taidon viime talvena samaisessa Raksilan luistelukoulussa. Riikka Mäki korostaa, että ohjaajilla oli keskeinen rooli siinä, että innokas pikkupoika malttoi keskittyä harjoittelemaan.
– Ohjaajat osaavat hoitaa opetuksen niin, että lapsilla on samalla hauskaa. He pyörittävät leikkejä ja pelejä, jotka tempaavat kaikki mukaansa.
Kärppien junioripuolen toiminnanjohtaja Henri Dufva kertoo, että luistelukoulussa jäällä on aina neljä vastuuohjaajaa. Yksi ottaa treenaajat vastaan ja opastaa, kolme keskittyy valmentamiseen apunaan Kärppien naisten joukkueiden pelaajat.
Lapsia on tänä talvena mukana noin 200, ja heidät jaetaan taitotason mukaan kolmeen ryhmään. Yhdessä opetellaan luistelun alkeita, toisessa harjoitellaan luistelutekniikkaa ja kolmannessa pelataan.
– Idea luistelukouluun lähti siitä, kun aloimme miettiä, miten saisimme lapset liikkumaan ja seuraan lisää harrastajia, Dufva sanoo.
Liike on lääke -hankkeen tuen myötä syntyi ajatus ulkojäällä järjestettävästä isosta ja ohjatusta luistelukoulusta, joka olisi osallistujille ilmainen. Luistelukouluja oli ollut aiemminkin, mutta ei yhtä suuressa mittakaavassa.
– On upeaa katsella, kun 200 lasta pääsee jäälle liikkumaan joka viikko. Vieläpä ohjatusti ja ilmaiseksi.
Jarkko Markus käy treenaamassa sekä luistelukoulussa että jäähallilla. Hän on kehittynyt luistelijana niin paljon, että kuuluu nyt kehittyneempien treenaajien ryhmään. Tällä hetkellä harjoittelussa on jarruttaminen.
– Olen hyvä menemään nopeasti, Jarkko Markus kertoo.
Äitiä hymyilyttää. Hän paljastaa, että miehenalulle piti hankkia täksi talveksi kaikki kiekkovarusteet ja Kärppä-paita omalla pelinumerolla.
– Hän haluaa ehdottomasti vetää varustekassinsa halliin perässään, koska isovelikin tekee niin.
KUOPIOSSA: KAIKKI MUKAAN
Kuopiolainen KalPa on myös yksi Liike on lääke -hankkeeseen valituista seuroista. Ajatus siitä, mihin taloudellinen tuki käytettäisiin, oli heti selvä.
– Toimintaamme tulee mukaan vuosi vuodelta enemmän erityistarpeisia lapsia ja nuoria, Juniori- KalPa ry:n valmennuspäällikkö Jaana Peltola kertoo.
Peltolan mukaan erityistarpeet näkyvät eritoten seuran matalan kynnyksen harrastetoiminnassa. KalPa pyörittää luistelu- ja kiekkokouluja, korttelikiekkoa ja muutamien koulujen liikuntapainotteisia iltapäiväkerhoja.
– Ohjaajilta ja valmentajilta alkoi tulla viestiä, että he tunsivat avuttomuutta haasteellisten tilanteiden edessä.
KalPa halusi käyttää Liike on lääke -tukea ohjaajien lisäkoulutukseen. Toiveena oli saada lisää työkaluja erityistarpeisten lasten ja nuorten kanssa toimimiseen. Jaana Peltola kävi koulutuksessa syksyllä. Hän kertoo, että opinnoissa harjoiteltiin muun muassa tunnistamaan haastavia opetustilanteita ja lasten ja nuorten reagoimista niihin.
– Osa voi joskus reagoida räiskymällä, osa lukkiutuu, Jaana Peltola kuvailee.
– Tärkeintä on oppia tuntemaan lapsi ja tietää rauhoittelun tavat, jotka toimivat juuri hänellä.
Seuralta löytyy myös Special Hockey -nimeä kantava treeniryhmä, joka on tarkoitettu harrastamiseen tukea tarvitseville lapsille ja nuorille.
– Parasta on nähdä, kuinka valtava voimavara näille lapsille ja nuorille on kokea tulevansa hyväksytyksi porukkaan, treeniryhmän valmentaja Janne Korhonen kuvailee.
Myös hän on osallistunut hankkeen tuella kustannettuun koulutukseen. Uusista taidoista on ollut valtavasti hyötyä erityistarpeisten valmennettavien kanssa.
– Osaan ennakoida paremmin hankalia tilanteita, kun tietoa ja ymmärrystä on enemmän.
TURUSSA: KOHTI SUURIA UNELMIA
Palataanpa vielä Turkuun ja syvälle maan alle. Izaan Syedin isä Parvez Syed on katsomassa poikansa treenejä. Hän kertoo perheen muuttaneen Suomeen kymmenen vuotta sitten. Alun perin Syedit ovat kotoisin Etelä-Intiasta, mutta asuivat ennen Suomeen muuttoa Ruotsissa ja Itävallassa.
Jääkiekolla on ollut pitkään erityinen asema isä-Syedin sydämessä. Hän kertoo nähneensä nuorena televiosta kiekkoaiheisen The Mighty Ducks -elokuvan. Leffa teki häneen lähtemättömän vaikutuksen.
– En koskaan itse päässyt luistimille. Enää en uskalla, sillä haluan pitää luuni ehjänä, Parvez Syed sanoo ja nauraa.
Kun vastaan tuli neljä vuotta sitten ilmoitus Khaledin kiekkokerhosta, isä ehdotti lajikokeilua pojalleen. Osallistumismaksu oli pieni, ja kaikki varusteet sai lainaan seuralta. Kynnys oli tehty matalaksi. Izaan oli kokeillut luistelua sitä ennen pariin otteeseen laihoin tuloksin. Jääkiekko oli pelinä tuttu lähinnä videopelien kautta.
– Koska Khaledissa kaikki olivat maahanmuuttajataustaisia ja jäällä täysin aloittelijoilta, Izaan tunsi kuuluvansa joukkoon.
Isä käy katsomassa kaikki poikansa pelit ja seuraa mielenkiinnolla tämän kehitystä. Izaanin tavoitteena on nousta jossain vaiheessa harrastejoukkueesta kilparyhmään. Motivaatiota ja kunnianhimoa ainakin tuntuu löytyvän.
Jääkiekko on nyt isän ja pojan yhteinen intohimo. The Mighty Ducks -elokuvaakaan ei ole unohdettu. Sen kaksikko katsoo yhdessä joka joulu.
3 × LIIKE ON LÄÄKE
-
K-ryhmän ja kumppaneiden Liike on lääke -hanke alkoi helmikuussa 2024. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Palloliitto, Suomen Koripalloliitto, Suomen Tennisliitto, kymmenen juniorijääkiekkoseuraa ja JVG.
-
Tavoite on kannustaa lapset ja nuoret liikkeelle, sillä vain joka kolmas lapsi ja nuori liikkuu suositusten mukaan. Tähän mennessä on järjestetty yli sata liikuntatapahtumaa, joissa on liikkunut kymmeniä tuhansia lapsia ja nuoria.
-
Viime syksynä hanke laajeni juniorijääkiekon pariin. K-kauppiaat ovat olleet aktiivisia jääkiekon tukijoita aikaisemminkin. Hankkeen tuki menee seurojen matalan kynnyksen harrastetoimintaan ja U13-ikäryhmän joukkueille.
LIIKE ON LÄÄKE -SEURAT TOIMIVAT PAIKALLISESTI
Liike on lääke -juniorijääkiekkoverkostoon kuuluu seuroja ympäri Suomen:
- JunioriKalPa, Kuopio
- Ilves, Tampere
- Tappara, Tampere
- HIFK Ishockey, Helsinki
- Jokerit, Helsinki
- Kärpät 46 Ry, Oulu
- KiekkoEspoo, Espoo
- TPS, Turku
- JuniorPelicans, Lahti
Lue lisää mitä kaikkea seuroissa tehdään!