Niksi-Pirkka sticker

JVG:n 5 oivallusta liikkumisesta

Rapduo JVG haluaa esimerkillään kannustaa nuoria liikkumaan.

JVG:n Jare Brand ja Ville Galle ovat tulleet tunnetuiksi urheiluaiheisista kappaleistaan. Nyt rapduo kertoo viisi tärkeintä oivallustaan liikkumisesta.

1. Liikunnallisuuden siemen istutetaan jo nuorena

Jare: Aloitin jalkapallon kuusivuotiaana, ja se on aina ollut päälajini. Ohjatun seuraharrastamisen lisäksi lapsena tuli pelailtua paljon erilaisia pihapelejä, kuten poliisia ja rosvoa sekä kirkonrottaa kavereiden kanssa. Liikkuminen on ollut aina tärkeä osa arkeani, ja se on kantanut ihan näin aikuisiälle asti.

Ville: Olemme tosiaan syntyneet Jaren kanssa Kätilöopistolla samalla viikolla. Kai meidän äidit sopivat jo sitten siellä, että Jaresta tulee jalkapalloilija ja minusta jääkiekkoilija. Vaikka olen enimmäkseen viihtynyt jäähallilla, niin olen kyllä kokeillut kaikkia mahdollisia lajeja. Joskus olen jopa löytänyt itseni padel-kentältä.

2. Yhdessä liikkumisesta jää elinikäisiä muistoja

Ville: Osallistuin kouluaikoina innokkaasti koulujen välisiin urheiluturnauksiin, koska oli kiva päästä pois oppitunneilta. Kerran voitimme altavastaajina kaukalopallomestaruuden, ja sain turnauksessa mustan silmänkin. Kun palasimme koululle, kaikki oppilaat olivat aamunavauksessa meitä vastassa hurraamassa. Ihan jenkkileffameininkiä!

Jare: Helsinki Cup oli lapsena joka kesän kohokohta. Siinä oli karnevaalihenkeä, kun pääsi hengailemaan viikoksi kavereiden kanssa ja pelaamaan ulkomaisia joukkueita vastaan. Erityisesti mieleen on jäänyt puolivälierämatsi thaimaalaista joukkuetta vastaan, kun vedin ratkaisevan pilkun yli maalin. Ei ehkä paras muisto, mutta ainakin mieleenpainuvin.

3. Urheilu opettaa tärkeitätaitoja elämään

Jare: Urheilu on opettanut paljon, erityisesti pettymysten sietämistä ja niistä ylipääsemistä. Karvaista tappioista olen oppinut, että hetken voi olla pettynyt, mutta sitten kannattaa nostaa leuka pystyyn ja mennä kohti tulevaa.

Ville: Minulle urheilu on opettanut sosiaalisia taitoja ja erilaisten ihmisten kanssa toimeentulemista. Pukukoppikulttuuri ja joukkuekavereiden kanssa huulen heittäminen on aina ollut tosi terapeuttista. Ja onhan se parempi purkaa työstressiä kaukalossa tai lenkillä kuin läheisille kotona.

4. Jokaiselle löytyy oma tapa liikkua

Ville: Liikkumisessa monipuolisuus on tärkeää, silloin ei ehdi kyllästyä. Me olemme Jaren kanssa löytäneet esimerkiksi golfin vasta aikuisiällä, ja siitä on tullut tosi kiva tapa viettää aikaa yhdessä. Suosittelen yhdistämään liikkumisen kavereiden näkemiseen: tunti menee jutellessa ihan huomaamatta. Älä väännä väkisin jotain lenkkiä, jos se ei tunnu kivalta. Kaikille löytyy varmasti se oma tapa liikkua.

Jare: Keikkaillessa meillä on välillä aika epäsäännöllinen rytmi ja paljon reissaamista. Silloin pitää olla liikkumisen suhteen luova ja lähteä tutustumaan keikkakaupunkiin lenkkeillen tai vetää kahvakuulatreeni hotellihuoneessa.

5. Kaikki liikkuminen on aina kotiin päin

Jare: Aina ei huvita ja se on ihan okei. Aloittaminen on aina pahinta, mutta kun siitä pääsee yli, niin helpottaa. Kannattaa olla avoin ja kokeilla uusia lajeja. Niitä on nykyään ihan pilvin pimein tarjolla verrattuna siihen, kun me olimme Villen kanssa nuoria.

Ville: Jaren kanssa olemme aina halunneet levittää liikunnan ilosanomaa biisiemme avulla ja kannustaa ihmisiä liikkumaan. Sekin on ihan hyvä liikuntamuoto, että tulee joraamaan meidän keikoille tai laittaa musat täysillä soimaan kotona ja antaa palaa tanssien.

LIIKE ON LÄÄKE!

K-ryhmä kannustaa lapset ja nuoret liikkeelle yhdessä lajiliittojen ja JVG:n kanssa. Tänä vuonna osana Liike on lääke -hanketta järjestettiin yli 100 maksutonta liikuntatapahtumaa eri puolilla Suomea.

Lue lisää:

JULKAISTU   25.8.2024TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Ääri / Kimmo Syväri

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?