Niksi-Pirkka sticker

5 kysymystä muovipakkauksen kierrätyksestä

Miksi muovia käytetään pakkauksissa, entä kuinka paljon suomalaiset kierrättävät muovia? Asiantuntija vastaa muovia koskeviin kysymyksiin. 

1. Miksi muovipakkaukset kannattaa kierrättää?

Muovipakkaukset valmistetaan pääosin uusiutumattomista raaka-aineista. Kun muovi on kerran jo otettu käyttöön, sitä kannattaa hyödyntää mahdollisimman monta kertaa uudestaan. Kierrätetyn raaka-aineen hyödyntäminen kuormittaa ympäristöä vähemmän ja vähentää uusien raaka-aineiden tarvetta. Kun muovipakkaukset kierrätetään oikeaoppisesti, niitä päätyy myös vähemmän luontoon.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori kertoo, että muovipakkausten lajitteleminen näkyy myös suoraan kuluttajan kukkarossa.

– Muovipakkausten kierrättäminen säästää selvää rahaa, sillä muovipakkausten keräysastian tyhjentäminen on kotitalouksille halvempaa kuin sekajätteen.

2. Kuinka paljon suomalaiset kierrättävät muovia?

Tällä hetkellä Suomessa kierrätetään ainoastaan 29 prosenttia muovipakkauksista. Euroopan unionin asettama tavoite on, että ensi vuoteen mennessä puolet muovipakkauksista kierrätettäisiin. Tammivuori muistuttaa, että tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan kaikkien suomalaisten panosta, ja että muovipakkausten keräyspisteitä on nykyään hyvin tarjolla.

– Yli neljän talouden kiinteistöissä muovipakkausten keräysastia löytyy omalta pihalta. Pienemmissä kiinteistöissä asuvat voivat toimittaa muovipakkausjätteensä Rinki-ekopisteille, joita on ympäri maata esimerkiksi kauppojen yhteydessä.

3. Miksi muovia käytetään yhä niin paljon?

Muovia käytetään monien elintarvikkeiden pakkaamiseen, sillä muovi on kevyt ja edullinen pakkausmateriaali, joka myös suojaa tuotetta hyvin. Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta koko sen toimitusketjun ajan. Jos tuote pilaantuu matkalla, kaikki sen valmistamiseen käytetyt resurssit valuvat hukkaan.

– Muoviin pakattuna moni elintarvike säilyy paremmin, mikä puolestaan vähentää hävikkiä. Tällöin voidaan katsoa, että kierrätettynä muovipakkausten edut ovat suuremmat kuin sen haitat, Tammivuori summaa.

4. Voiko kaikki muovipakkaukset laittaa muovipakkausten keräykseen?

Jos se on pakkaus, ja se on muovia, sen voi laittaa muovipakkausten keräykseen. Muovipakkaukset tulisi palauttaa keräykseen mahdollisimman kuivina ja puhtaina. Liikaa aikaa ja vaivaa muovipakkausten pesemiseen ei kannata laittaa.

– Kala- ja lihapakkaukset voi huuhtaista kevyesti, etteivät ne jää haisemaan keittiöön. Jogurttipurkille taas riittää hyvin, että sen kaapii lusikalla tyhjäksi, Tammivuori sanoo.

5. Mitä muovipakkauksille tapahtuu, kun ne kierrätetään?

Kun muovipakkauksen tiputtaa keräyslaatikkoon, se kerätään ja kuljetetaan jätteiden kierrätyslaitokseen. Laitoksissa muovilaadut lajitellaan koneellisesti ja jätteiden seasta poistetaan sinne kuulumattomat asiat. Sitten muovijäte pestään ja käsitellään ja siitä tehdään muovirakeita, joita hyödynnetään teollisuudessa uusien tuotteiden raaka-aineena.

– Kierrätetystä muovista voidaan valmistaa esimerkiksi ämpäreitä, muovikasseja ja erilaisia siivousvälineitä, kuten tiskiharjoja, Pertti Tammivuori kertoo.

TIESITKÖ?

K-ryhmä edistää kiertotaloutta ja on sitoutunut edistämään muovin kierrätystä. Uudessa K-ryhmän, Lassila & Tikanojan ja Sinituotteen yhteistyöprojektissa K-ruokakauppojen käytetyt leikkokukkaämpärit käsitellään raaka-aineeksi, jota hyödynnetään uusissa siivoustuotteissa. SINI-siivoustuotesarja on nyt myynnissä K-Citymarketeissa ja osassa K-Rautoja.

Lue lisää:

Lue lisää:

JULKAISTU   2.6.2024TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)