Nuoret ja alkoholi Kaisu Jouppi

Poliisista iltaa, hakisitteko nuorenne?

Jäikö nuoresi kiinni alkoholin hallussapidosta? Ei hätää, vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa neuvoo vanhempia ja nuoria.

Nuorilla on kova aikuisen nälkä. He hakeutuvat juttusille ja haluavat kertoa kuulumisistaan, vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa sanoo. Hän työskentelee Itä-Uudenmaan poliisilaitoksessa lähipoliisina.

– Nuorten alkoholinkäyttö on jossain määrin vähentynyt, mutta toisaalta kannabiksen käyttö on yleistynyt. Fitness-buumi ja terveellisten elämäntapojen trendi vähentävät nuorten juomista, mutta kyllä me puhallutamme välillä todella kovia lukemia, jopa kahta promillea. Moni nuori juo humalahakuisesti ja hallussa olevien juomien määrä on suuri. Silti noin 97 prosenttia nuorista on todella fiksuja ja asiallisia tyyppejä. Meillä on kasvamassa todella hienoa nuorisoa, Tiina Kuosa sanoo.

Jos poliisi kohtaa nuorisojoukon, jolla on hallussaan alkoholijuomia, tarkistetaan nuorten iät ja nimet. Sitten nuoria pyydetään näyttämään, mitä repuissa on.

Jos alle 18-vuotias nuori osoittautuu päihtyneeksi ja hallussa on alkoholia, soitetaan huoltajalle ja pyydetään hakemaan nuori kotiin.

Alkoholijuomat nuori kaataa itse maahan.

Nuorelle kirjataan alkoholin hallussapidosta rikosilmoitus nimikkeellä alkoholirikkomus nuorena henkilönä.

Yli 15-vuotiaalle seuraa sakko, jonka määrä riippuu hallusta löydettyjen juomien määrästä ja vahvuudesta. Jos nuori on alle 15 -vuotias eli ei ole rikosoikeudellisesti teostaan vastuussa, hänelle ei voida kirjata sakkoa.

Alle 18-vuotiaista nuorista, joiden hallusta löydetään alkoholia, tehdään aina myös lastensuojeluilmoitus, myös silloin, jos hallussa ei ole alkoholia, mutta nuori on päihtynyt.

– Valtaosa vanhemmista on hyvillään siitä, että saa poliisilta tiedon tapahtuneesta. Osa järkyttyy, itkee tai hermostuukin, mutta suurimman osan kanssa tilanne hoituu hyvässä yhteisymmärryksessä. Sanon aina vanhemmille, ettei nuoresta tehty lastensuojeluilmoitus ole mikään paha asia. Se ei ole merkki huonosta vanhemmuudesta, vaan voi olla tärkeä kohta, jossa voidaan puuttua tilanteeseen, jos nuorella on hätä tai hän tarvitsee apua. Poliisin soitto kotiin ja lastensuojeluilmoitus eivät tarkoita huostaanottoa tai muuta radikaalia, eikä niitä siis kannata pelätä. Tietysti tapahtunutta on hyvä miettiä kunnolla ja ennen kaikkea keskustella nuoren kanssa päihteiden käytöstä, Tiina Kuosa toteaa.

Poliisin vinkit vanhemmille

  • Tee selväksi nuorelle, että kotiin saa aina tulla ja vanhemmalle voi aina soittaa kellonaikaan tai kuntoon katsomatta. Parasta ongelmien ennaltaehkäisyä on pysyä hyvissä puheväleissä nuoren kanssa aiheesta kuin aiheesta.
  • Tiedä missä, kenen kanssa ja mitä tehden nuoresi viettää vapaa-aikaansa. Tutustu nuoren kaveripiiriin. Verkostoidu kavereiden vanhempien kanssa. Kun lapsi lähtee yökylään, tarkista vanhempien kanssa, että tilanne on ok ja kysy, ovatko he itse kotona yötä.
  • Harkitse tarkkaan, annatko nuoren pitää kotibileitä. Kertomukset sosiaalisessa mediassa levinneistä bilehuhuista ja parista sadasta kuokkavieraasta eivät todellakaan ole urbaania legendaa, vaan niin todella saattaa käydä. Älä osta alaikäiselle nuorellesi alkoholia ajatuksella, että määrä pysyy hallinnassa paremmin. Se ei pysy. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on aina rikos, myös silloin, kun pari kaljaa on saatu isältä tai äidiltä.
  • Jos poliisi soittaa hakemaan nuorta humalassa kotiin, pysy nuoren edessä rauhallisena. Omat kiivaatkin tunteet voit purkaa keskustelemalla läheisen aikuisen kanssa, mutta nuoren kanssa on hyvä säilyttää puhevälit vastaisuudessakin. Tee selväksi, että lapsesi on sinulle rakas ja tärkeä, vaikka tehty teko onkin tyhmä etkä hyväksy sitä.
  • Jos nuoresi on pois kotoa, pidä puhelin ja sen äänet päällä. Jos puhelu tulee tuntemattomasta numerosta, soittaja saattaa olla poliisi tai sosiaalityöntekijä. Lapsesi on myös hyvä tietää, että sinuun saa aina yhteyden. Turhan moni nuori ilmoittaa, että porukat nukkuvat puhelin pois päältä.

Poliisin vinkit nuorelle

  • Älä juo kaverin painostuksesta tai kuuluaksesi paremmin joukkoon.
  • Käytä hetki miettiäksesi, onko juominen sinulle oikeasti hyvä valinta ja kannattaako kylille lähteä notkumaan.
  • Tiedosta alkoholin vaarat ja haitat. Nuoren elimistö ei ole valmis käsittelemään alkoholia ja seuraukset voivat olla odottamattomat. Erityisen pahaa jälkeä saavat aikaan hyvin vahvat, ulkomailta tuodut juomat.
  • Muista, että päihtyneenä olet alttiimpi tekemään rikoksia ja joutumaan rikoksen uhriksi.
  • Jos lähdet porukalla pitämään hauskaa, pidä huolta kaverista. Jos joku seurueesta lähtee aikaisemmin kotiin, varmista kenen kanssa hän lähtee ja pääsikö hän kotiin. Kaveria ei jätetä.

*Vinkit antoi vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa Itä-Uudenmaan poliisista. Lue nuorten omista kokemuksista ja ajatuksista *

JULKAISTU   5.5.2021TEKSTI   Ani KellomäkiKUVAT   Kaisu Jouppi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?