Niksi-Pirkka sticker

Näin lataat sähköauton

Harkitsetko sähköauton tai ladattavan hybridin hankkimista? Mietitkö, missä ja miten saat menopelin ladattua? Lue latauksesta kotona, työpaikalla ja julkisilla latausasemilla.

KUN PERINTEINEN BENSIINIAUTO tankataan huoltoasemalla merkkivalon sytyttyä, täyssähköautojen ja ladattavien hybridien kohdalla tilanne on toinen. Ne liitetään latausasemaan aina tilaisuuden tullen. Latausasema olisi hyvä olla kotona tai työpaikalla, jotta päivittäinen lataus olisi vaivatonta.

Monien uusien täyssähköautojen toimintasäde eli matka, jonka auto kulkee yhdellä akun latauksella, on 300–500 kilometriä ja hybrideilläkin 30–60 kilometriä. Useimpien autoilijoiden tarpeeseen riittää, että akku ladataan pari kertaa viikossa vaikka kaupassakäynnin yhteydessä, jos kotipihassa ei ole laturia.

Ajotapa ja -olosuhteet vaikuttavat toki paljon sähkön kulutukseen. Julkisia latausasemia on muun muassa liikekeskusten ja urheiluhallien pysäköintialueilla. Esimerkiksi K-ryhmän K-Lataus-asemia on noin sadan K-kaupan parkkipaikalla. Asemat tarjoavat eritehoista latausta.

1.Lataaminen kotona

Jos asut taloyhtiössä, tarvitset sähköauton lataamiseen taloyhtiön luvan. Lataamismahdollisuus edellyttää yleensä, että taloyhtiöön on rakennettu tarvittava latausinfra ja lataamisesta aiheutuvat sähkömaksut pystytään jyvittämään sähköautojen käyttäjille. Tällä hetkellä taloyhtiöt voivat hakea ARA-avustusta sähköautojen latausinfran rakentamiseen.

Omakotitalossa asuva voi siirtyä sähköauton lataamiseen helpommin. Yleensä talon sähköjärjestelmiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Riittää, että taloon hankitaan sähköauton latausasema. Niiden hinnat asennettuina ovat 1000–2000 euron luokkaa. Kalliimmat latauslaitteet on varustettu kuormanhallintajärjestelmällä. Se estää talon sähköverkon ylikuormituksen.

Lataaminen onnistuu tilapäisesti myös tavanomaisesta sähköpistokkeesta. Latausaseman käyttö on kuitenkin turvallisempaa, nopeampaa ja helpompaa. Jos käytät suojamaadoitettua sähköpistoketta, tarkastuta ensin pistorasian ja siihen tulevien sähkökaapelien kunto.

2.Miten lataan  työpaikalla?

Sähköauton tai hybridin lataaminen työpaikalla vaatii työnantajan luvan. Jos työnantaja maksaa työntekijän yksityisauton lataamisen yrityksen toimipisteessä tai julkisella latausasemalla, kyseessä on verotettava luontaisetu. 

Suomen hallitus on silti linjannut luontaisedun verovapaaksi vuosina 2021–2023. Aiemmin edun verotusarvo oli 30 euroa. Myös työsuhdekäytössä olevien täyssähköautojen verotusarvoa kevennetään 170 eurolla kuukaudessa vuosina 2021–2025.

3.Näin toimit julkisilla latausasemilla

Julkisten latausasemien verkosto kasvaa vauhdilla. Peruslatauksen lisäksi asemilla voi ladata ajoakun pikalatauksella tai suurteholatauksella. Suurteholatauksella uusien täyssähköautojen akkuihin voidaan useimmiten ladata noin 50 kilowattituntia (kW) sähköenergiaa puolessa tunnissa. Tuolla määrällä ajaa noin 200–250 kilometriä.

Hybridien ja vanhojen täyssähköautojen laturit eivät pysty ottamaan vastaan suurteholatausta. Parin tunnin peruslatauksella saa ladattua moniin täyssähköautoihin noin 22 kilowattituntia, jolla ajaa noin sata kilometriä. Pikalaturilla vastaavan energiamäärän saa ladattua noin puolessa tunnissa.

Julkisilla latausasemilla auton lataus käynnistetään yleensä joko älypuhelinsovelluksen tai erillisen lataustunnistelätkän avulla. Lisäksi esimerkiksi K-Lataus-sovelluksesta voi tarkastaa latauspisteiden sijainnit, varaustilanteet, lataushinnat ja oman lataushistorian. Sadan kilometrin toimintasäteen lataus julkisessa latausverkostossa maksaa 4-5 euroa lataustavasta riippuen.

Asiantuntijana Iiro Määttänen, K-Lataus

Lue lisää:

JULKAISTU   5.10.2021TEKSTI   Tuomas LehtonenKUVAT   Joonas Ojala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?